Čo majú spoločné súcit a ľútosť? Majú vôbec niečo? Majú, majú a o tom sa budeme rozprávať v ďalšej časti cyklu K prameňom etikoterapie. Kedy?

            V stredu 28.4.2021 o 20. hodine

Teraz neprezradíme, čo majú obe emócie spoločné, čo rozdielne, ale naznačíme, že sa budeme pohybovať v dvoch priestoroch. V jednom bude ľútosť a pozorovanie, že niekedy máme sklon ľutovať iných aj seba, pričom to považujme za prejav citlivosti a láskavosti alebo podpory. Možno ani netušíme, že tak oslabujeme toho, koho ľutujeme, veď ho pokladáme za chudáka, slabocha, ktorý musí znášať niečo zlé a nevie si sám pomôcť. Ak ľutujeme seba, prejavujeme nedostatok sebaúcty, sami seba nemáme v úcte, nedôverujeme svojim zdrojom, schopnostiam, vedomostiam.

V druhom priestore bude súcit a zamyslime sa spolu, aký rozdiel je medzi ľútosťou a súcitom. Veľmi často si totiž tieto dva pojmy zamieňame. Používate ich ako synonymum? Vnímate rozdiel alebo ich považujete za rovnocenné pojmy vyjadrujúce ten istý význam? Ako sa cítite, keď vás niekto ľutuje? Máte nepríjemný pocit? Čo pre vás znamení sú-cit?

Milí priatelia, ak máte otázky, pošlite ich, prosímna mailovú adresu:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Rozhovor vysielame v premiére na kanáli YouTube, konto Vladimír Červenák a tiež na www.advaita.sk

S láskou VladimíR a SaritA